Felsefe'nin Ortaya Çıkışı

 

Felsefe'nin Ortaya Çıkışı

    Felsefe ilk olarak M.Ö. 6. yüzyılda İyonya Uygarlığında ticaret merkezi olan Miletos kentinde ortaya çıkmıştır.

Peki Neden ve Hangi Şartlarda Yunan'da Ortaya Çıkmıştır?

1-Dönemin gelişmiş uygarlığı olan Mısır'a bakarsak matematik ve geometri ileri seviyedeydi. Fakat biz felsefeyi Mısır ile başlatmıyoruz. Çünkü Matematik ve Geometri doğal ihtiyaçları karşılamak üzere geliştirildi. Nil Nehiri'nin her sene taşıp geri çekilmesi sonucu tarım arazileri sürekli bozuluyordu. Yenisini ayarlamak için geometri gelişmiş oldu. Yunanlılar ise ihtiyaçları için değilde merakları üzerine doğrudan evreni araştırıyorlar.

2-Felsefenin ortaya çıkışı refaha ulaşılmış olmasının bir sonucudur. İnsanın insanı, toplumu, yaşamı vb. düşünmeye ayıracak zamanı olması şarttır. Eğer günde 15 saat çalışırsak ya da günümüzü temel ihtiyaçlarımıza harcarsak muhtemelen düşünmeye zaman kalmaz.

3-Farklı inanç ve düşüncelere açık olmak ve hoşgörü ile karşılamak, kültürel zenginlik ve açık görüşlülük son derece etkili olmuştur.


  Bu şartlara sahip İyonya, felsefe için doğuş yeridir ve yukarıdaki şartlara bağlı ilk olarak burada çıkmıştır. Bu şartlara uygun felsefenin başını çeken kişi Miletli Thales'tir.


Yorumlar