Osmanlı'da İlk Sinema

 Osmanlı İmparatorluğu'nda İlk Sinema



İlk sinema filmi olan ''La Ciotat Garı'na Trenin Varışı'', Fransız Lumiere kardeşler tarafından 1895 yılında 33 kişiye izletilmiştir. Osmanlı, Fransa'dan hemen sonra sinema ile tanışmıştır. 1896 yılında Lumiere Kardeşlerin bir kameramanı Promio, İstanbul'a gelerek Boğaziçi'nde çekimler yapıp sinemayı halka tanıtmıştı.

Osmanlı'da ilk sinema gösterimi ise Yıldız Sarayında yapıldı. Bertrand isimli bir Fransız, Padişaha ve saraya sinemayı tanıtmıştı. 

İlk Halka Açık Sinema

İlk halka açık sinema ise Romanya uyruklu Polonya Yahudisi Sigmung Weinberg tarafından Beyoğlu'nda Sponek birahanesi adıyla geçen bu salonda gerçekleştirildi Karagöz gösterileriyle meşhur Feyziye Kıraathanesi de sinema gösterimlerine başladı.

İlk Yerleşik Sinema

İlk yerleşik sinema salonu olan Pathe'yi Weinberg, Tepebaşı'nda açtı. Feyziye Kıraathanesi de yıkılarak 1914'de Milli Sinema'ya dönüştü.

Ayastefanos

Osmanlı Devleti Osmanlı-Rus Savaşı’nda beklenmedik bir mağlubiyete uğramış, Batılı ülkelerin tehditleriyle bir anlaşma imzalayan Rusya, geldiği en ileri nokta olan Ayastefanos’a yüksek ve görkemli bir anıt diktirmişti.14 Kasım 1914’de Fuat Uzkınay’ın görüntülediği Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin yıkılması, Türk sinemasının da başlangıcı sayılır. Merkez Ordu Sinema Dairesi arşivindeki bu film, günümüze ulaşamamıştır. 

Yorumlar